T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Yayın Tarihi : 22.12.2015

MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı tarafından “Maksimum Kalıntı Limitlerinin Araştırılması Projesi” değerlendirme toplantısı 15 Aralık 2015 tarihinde Manisa Anemon Otel toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Manisa Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Yunusemre Kaymakamı Yüksel TOPAL, Bitki Sağlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Birol AKBAŞ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü V. Osman ÇİMENDAĞ, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay ÜNAL, Bakanlığımız teknik personeli, Üniversitelerimizden öğretim üyeleri, Sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üreticiler katılmıştır.

Bu çalışmada, ülkemiz şartlarında ilk defa denetimli denemeler yapılarak, bitkisel ürünlerde Maksimum Kalıntı Limitleri belirlenmiştir. Ülkemizde ilk defa yaş meyve ve sebzelerde ülkesel günlük tüketim miktarları ortaya konulmuş, AB normlarında tarımsal ürünlerde majör ve minör sınıflandırması yapılmış vebağ alanlarında kullanılan pestisitlerin tüketiciler için risk durumları ortaya konulmuştur. Yani “Pestisit kalıntı limitleri” ile ilgili bilgi ve tecrübemiz AB ile müzakere edebilecek düzeye gelmiştir. Bu toplantıda öncelikle bu çalışmalardan elde edilen sonuçların paylaşılması amaçlanmıştır. Ayrıca, pestisit kalıntıları ve analiz metotları, pestisit kalıntılarının izlenmesi ile pestisit kalıntılarıyla ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konularda da toplantıda sunumlar yapılmıştır.

Toplantı sonucunda insan sağlığı, çevre ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük öneme haiz pestisit kalıntılarının azaltılmasına yönelik tüm paydaşlarla ortak bir strateji ve farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir. Genel Müdürlüğümüzce, konuyla ilgili bilgi paylaşımının artırılması amacıyla söz konusu proje çıktılarının da detaylı olarak yer aldığı “Bitki Koruma Ürünleri ve Pestisit Kalıntıları” isimli bir kitap hazırlanmış olup ilgili tüm paydaşların kullanımına sunulmuştur.

Toplantı, Bakanlığımız Araştırma Enstitülerinden, uygulama kurumlarından, sivil toplum kuruluşlarından, özel sektörden, üniversitelerden, üretici birliklerinden ve 7 farklı ülkeden konu ile ilgili 20 uzman araştırıcının katılımı ile gerçekleştirilmiş olup yaklaşık 200 kişi katılım sağlamıştır.​