T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarla Günü Etkinliği

Yayın Tarihi : 6.10.2017
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, tohumculuk sektörünü ve mısır üreticilerini 27 Eylül 2017 tarihinde Tarla Günü'nde buluşturdu. Tarla Günü bir gün önce yağan yoğun yağmur nedeniyle Enstitü Bahçesinde bir fuaye alanı oluşturularak gerçekleştirildi. Tarla günümüzün amacı Mısır Araştırma Enstitüsünün, geliştirdiği yeni ve yerli mısır çeşitlerini, mısır üreticilerine ve tohumculuk sektörüne tanıtmak, yerli mısır çeşitlerinin daha fazla ekim alanı bulması, çiftçimizin daha kazançlı bir mısır tarımı yapabilmesine destek sağlanmasıdır. Tarla Günümüze Sakarya Vali Yardımcısı, Sakarya GTHB İl Müdürü, Sakarya GTHB İlçe Müdürleri ve teknik personelleri, Arifiye Kaymakamı, Arifiye Belediye Başkanı, Adapazarı Belediye Başkanı, Adapazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve Başkanı, Toprak Mahsulleri Şube Müdürü, Sakarya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı, Tarım Kredi Kooperatifi Yetkilileri, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri, Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Polen Tohumculuk, Akdeniz Tohumculuk, Syngenta Tohumculuk, Agromar Tohumculuk, Bayer, Ekin Tarım (Samsun), önder mısır çiftçileri ve çeşitli vatandaşlar katılım göstermişlerdir.

Açılış konuşmasını Enstitü Müdürümüz Sayın Yavuz AĞI yapmıştır. Sayın Yavuz AĞI konuşmasında yerli melez mısır çeşitlerinin üretimde yeterince pay almadığını, bu sorunun çözümü için Enstitü ve özel sektör firmalarının geliştirdiği mısır hatlarının bir arada değerlendirilerek hibrit yerli mısır çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla iş birliği projelerinin başlatıldığını ifade etti. Tohum firmalarıyla ortak çalışmalara devam edeceklerini aktaran Sayın AĞI, 2015'te üç ayrı yerli özel sektör firmalarıyla çalışmalara başlattıklarını, aday melez mısır çeşitlerinin 2016-2017 verim denemelerinde yer aldığını ve üstün çeşitler geliştirerek tescile verileceğini sözlerine ekledi.

Tarla Günü'nde 1950 yılında başlanan melez mısır ıslah çalışmaları sonucu bu güne kadar geliştirilen yüksek verimli hibrit mısır çeşitlerinden, üretimdeki 9 çeşidin tanıtımı yapılmıştır. Bu çeşitler arasında mısır silajı yapımına uygun çeşitler olduğu gibi tane mısır üreticilerinin ilgisini çekecek mısır çeşitleri de bulunmaktadır. Aynı zamanda son yıllarda çok fazla ekim alanı bulmaya başlayan şeker mısır ile ilgili de tarla günümüzde katılımcılara bilgiler aktarılarak tüm mısır çeşitleri çiftçinin beğenisine sunulmuştur. 

Tarla Günü'nde ayrıca tohumculuk sektörünü yakından ilgilendiren, hibrit mısır tohumu üretiminde kullanılan ve tohum verimleri yüksek bin 500'den fazla ebeveyn ıslah materyalleri hakkında da bilgiler arazide muhatap tohum firmalarına verilmiştir. Mısır tohumculuğu konusunda faaliyet gösteren tohum firmaları geliştirilen ıslah materyallerini yerinde inceleyerek uzman kişilerden bilgiler almışlardır.

Mısırın yanı sıra Enstitümüz tarafından geliştirilen buğday çeşitleri, kuru fasulye çeşidi de katılımcıların beğenisine sunulmuş ve uzman kişilerce detaylı bilgiler aktarılmıştır. Yerli çeşitlerimiz tarafından büyük ilgi görmüştür.