T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitümüzde Doku Kültürü Çalışmaları Son Hızda Devam Ediyor...

Yayın Tarihi : 9.08.2017

Enstitümüzde yıllık 100 ton Elit yumru üretiliyor

Enstitüsü Müdürümüz Uğur Pırlak, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan ve Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde bulunan Doku Kültürü Laboratuvarında yıllık 100 ton elit yumru üretildiği ifade etti.

Pırlak, Enstitümüzde bulunan doku kültürü laboratuvarımızda yıllık ortalama tescilli ve aday çeşitlerimize ait 50 bin ile 60 bin adet süper elit mini yumru, 10 ton ön elit ve 100 ton elit yumru üretilmektedir.  Enstitümüz de yapılan doku kültürü çalışmaları özel sektörde rol model olmuş  araştırma çıktılarımızı kullanan birçok tohumluk üreten firma kendi doku kültürü sistemlerini kurmuşlardır.  Bu sayede özel sektör kendi ürettikleri tohumlukları ilk defa ihraç etmişler ve etmeye devam etmektedirler. Türkiye de doku kültürü çalışmaları 2005-2009 yılları arasında enstitümüz  koordinatörlüğünde TÜBİTAK destekli 8 enstitü 3 üniversite ve 11 özel özel firma sektörünün katılımı  ile ülkede patates tohumluk üretim sisteminin geliştirilmesi projesi kapsamında pilot il olarak başlamıştır.  Ülkemizde doku kültürü yöntemi ile patates tohumluğu  üretimi yokken enstitümüz de tohumluk üretimi yapılabilecek doku kültürü laboratuvarı ve seralar pilot tesis olarak kurulmuş hastalıklardan ari yüksek kademede tohumluk üretilmeye başlanmıştır” dedi.

Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını ifade eden Enstitü Müdürümüz Pırlak; “enstitümüzde yerli patates tohumu üretimi çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediliyor. Doku kültürü laboratuvarımızda Meristem sistemiyle tohumluk üretim çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz tarımına patates tohumu kazandırmak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Enstitümüz Doku kültürü laboratuvarında 15 bin ile 20 bin arazında in-vitro bitki elde edildiğini belirten Pırlak, “ elde edilen İn-Vitro bitkiler tam kontrollü seralara aktarılarak ileri kademede tohumluk üretilmektedir. Süper elit kademedeki mini yumrular bir sonraki yıl kontrollü tül seralara aktarılarak ön elit kademede yumrular elde edilir. Doku Kültürü Laboratuvarımızda yıllık ortalama tescilli ve aday çeşitlerimize ait 50 bin ile 60 Bin süper elit mini yumru, 10 ton elit ve 100 ton elit yumru üretilmektedir. Enstitümüzde yapılan doku kültürü çalışmaları özel sektöre de rol model olmuştur” şeklinde konuştu.