T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gürcistan'daki Hamsi Avcılığı Yerinde İncelendi

Yayın Tarihi : 3.02.2016

15-29 Ocak 2016 tarihlerinde Enstitü Müdürümüz Doç.Dr. İlhan AYDIN, Dr. Yaşar GENÇ ve Murat DAĞTEKİN’den oluşan ekip Gürcistan’daki hamsi avcılığını yerinde incelemek amacıyla Batum ve Poti şehirlerinde çalışmalar yürütüldü.Bu amaçla, Poti ve Batum limanına gidildi. Türkiye’den Gürcistan’a giden balıkçılarla görüşmeler yapılarak, teknelerin günlük hamsi avlarından biyolojik örnekleri alınarak çalışmalar yapıldı. Bunun yanı sıra Batum balık hali ziyaret edildi. Orta su trolü ile avlanan hamsi ve istavrit balıkları üzerinde biyolojik çalışmalar yapıldı.

“Fisheries and Black Sea Monitoring Division National Environmental Agency” adlı balıkçılık araştırmaları yapan Enstitünün Müdürü Dr. Archil Guchmanidzeile ve enstitü personeli ile görüşülerek gelecekte olası işbirliğinin konuları değerlendirildi. Gürcistan’da balıkçılığın yönetiminden sorumlu birim olan “Ministry Of Environment and Natural Resources Protecion Of Georgia, The Conventional Division Of The Black Sea Protection Of Environmental Supervison Department” adlı birimin sorumlusu Iraklı Chavchanidze’nin de olduğu Gürcistan heyeti ile toplantı yapıldı. Toplantıda genel olarak, Karadeniz bir bütün olarak kabul edildiğinde diğer ülkeler tarafından uygulanan yönetim planları önemli olduğu tespit edilerek, Gürcistan’daki balıkçılığın yönetimine ilişkin bilgiler edinilmeye çalışıldı. Bu doğrultuda kota sistemini nasıl belirlendiğine dair fikir edinildi.

Bütün bu çalışmaların yanı sıra kurumumuz tarafından yürütülen kalkan ve barbunya balıklarının genetiğine yönelik çalışmaya katkı sağlaması amacıyla örnek alındı.

Bu göreve ilişkin hazırlanan rapor Bakanlığımızın ilgili birimleriyle paylaşılacaktır.