Makarnalık Buğday
Tescil Yılı: 1991
Çeşit Sahibi Kuruluş : Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve kahverengi kavuzlu,
2. Başaklar orta-uzun, orta-sık ve eğik bir yapıda,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Yabancı otlarla rekabeti iyi,
3. Soğuğa ve kışa dayanıklılığı iyi,
4. Yatmaya dayanıklı,
5. Kardeşlenmesi orta,
6. Gübreye reaksiyonu oldukça iyi,
7. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir.
Verim Özellikleri :
250-350 kg/da, sulu şartlarda 350-500 kg/da arasındadır.
Hastalık ve Zararlı Durumu:
1. Sarı pasa orta hassas,
2. Rastığa ve sürmeye dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 38-42 g,
2. Hektolitre ağırlığı 75-78 kg,
3. Camsılık oranı %70-90,
4. SDS değeri 15-21 arasındadır
5. Uygun yetiştirme koşullarında Makarnalık kalitesi iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Batı Geçit Bölgelerinde su stresinin olmadığı yarı taban, taban ve sulanan alanlarda verim potansiyeli çok yüksektir.
Çeşidin yetiştirilmesi ile ilgili bazı öneriler:
- Tohumluk Miktarı: 20-22 kg/da setifikalı tohum
- Ekim zamanı: 01-15 Ekim tarihleri arası
- Ekim derinliği: 4-5 cm
- Gübreleme: Toprak analizi sonucunda tavsiye edilen miktardır