T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye’de İlk Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı’na katılım sağlandı.

Yayın Tarihi : 17.04.2017

Ülkemizde özellikle geçtiğimiz haftalarda atılan adımlar sonucunda Antarktik Antlaşması Çevre Protokolü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiştir. Bu sayede Kutup Bölgeleri'nde gerçekleştirilebilecek bilimsel araştırma faaliyetleri konusunda ülkemizin daha hızlı yol alabilmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda kimseye ait olmayan Arktik ve Antarktik coğrafyasında Türkiye'nin de üssünün bulunması ile Türk bilim insanlarına yeni araştırma alanları kazandırılması, biyolojik çeşitliliğin takibi ve biyoteknoloji uygulamaları gibi konularda yeni çalışma sahaları ortaya koyacağı, uluslararası bir alanda diğer dünya ülkeleri ile ortak bilim yaparak, Türkiye'nin bilimsel profilinin güçlenmesinin, görünürlüğünün artmasının sağlanabileceği ayrıca bu bölgeler üzerinde yapılan ve yapılmaya devam edilecek keşifler ile hem bilimsel hem de endüstri alanında yeni gelişmelerin ortaya çıkabileceği bildirilmiştir. 

Bu kapsamda Kutup bölgelerde yapılabilecek bilimsel çalışmalara ilişkin öncelikli alanların belirlenmesi, bilimsel altyapının oluşturulması adına, "Cumhurbaşkanlığı himayesindeki ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesideki Kutup çalışmaları konusu dahilinde"  İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi öncülüğünde, TÜBİTAK MAM, TAGEM ve ilgili üniversite temsilcilerinin katılımı ile 12-13 Nisan 2017 tarihinde  İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

Çalıştaya Genel Müdürlüğümüzü temsilen Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali AYAR, Su Ürünleri Araştırmaları Çalışma Grubu Sorumlusu Erdinç VESKE ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Uzmanı Dr. Arzu ÜNAL katılmıştır.

İki gün süren çalıştay programı kapsamında ilk gün açılış ve protokol çalışmalarını takiben bilimsel teknik sunumlar yapılmış olup; ikinci gün Kutup bölgelerde yapılabilecek bilimsel çalışmaların değerlendirilmesi, kutup bilimleri konusunda öncelikli alanların belirlenmesi, bilimsel altyapının oluşturulması ile ilgili Çalıştay Raporu'nun hazırlanması amacıyla Canlı Bilimleri, Yer Bilimleri, Fiziki Bilimler ve Beşerî Bilimler olmak üzere 4 ana çalışma grubu oluşturulmuş ve bu konuda ilk Ülkesel Çalıştay Raporu'nun hazırlanmasına ilişkin karar alınmıştır.

Bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi koordinasyonunda TAGEM-TÜBİTAK MAM ve ilgili üniversitelerin işbirliği ile Kutup Araştırmaları Bilim Programı (2017-2023) çerçevesinde Canlı Bilimleri Çalışma Grubu Ülkesel Rapor hazırlığı başlamış olup, çalışmalara konu uzmanları tarafından devam edilmektedir.