T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda, İsraf ve Kaybını Azaltmak için MACS-G20 Girişimi Çalıştayı’na Katılım Sağlandı.

Yayın Tarihi : 4.07.2017

Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan düzenlenen "Gıda, İsraf ve Kaybını (FLW) Azaltmak için MACS-G20 Girişimi Çalıştayı 20-22 Haziran 2017 tarihleri arasında Berlin'de (Almanya) gerçekleştirildi.

2015 yılında Türkiye Dönem Başkanlığı'nda gerçekleştirilen "G20 Tarım Üst Düzey Bilim İnsanları Toplantısı'nda (MACS)" gıda, israf ve kaybı G20 oluşumu gündemine alınmıştı. 2016 G20 Çin Dönem Başkanlığı'nda gerçekleştirilen MACS Toplantısı'nda ise, 2017 yılında G20 Almanya Dönem Başkanlığı'nda "Gıda, İsraf ve Kaybını (FLW) Azaltmak için MACS-G20 Girişimi Çalıştayı"nın düzenlenmesi kararlaştırılmış idi.

G20 Çin Dönem Başkanlığında alınan karara istinaden, Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından "Gıda, İsraf ve Kaybını (FLW) Azaltmak için MACS-G20 Girişimi Çalıştayı 20-22 Haziran 2017 tarihleri arasında Berlin'de (Almanya) düzenlendi.

17 ülkenin temsil edildiği çalıştayda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO, Food and Agriculture Organization of the United Nations), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development) ve AB Komisyonu temsilcileri ile birlikte 41 katılımcı yer aldı.

Bakanlığımızı temsilen Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü (ABDGM) eşgüdümündeki heyette; ABDGM'den Koordinatör Adil ALTAN, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'dan Uzman Yardımcısı Elif HAÇKALI yanı sıra Enstitümüz Kalite Değerlendirme ve Gıda Bölümü araştırmacılarından Gıda Yüksek Mühendisi Oğuz ACAR da yer aldı.

Çalıştayda, davetli konuşmacıların gerçekleştirdiği sunumların yanı sıra; alt gruplar oluşturularak ülkelerin gıda kayıpları ve israfı konusundaki başarı öyküleri, önemli engeller, gelecek zorluklar ve diğer ülkelere aktarılabilirlik konularında bilgi üretmek üzerine tartışmalar gerçekleştirildi.

Çalıştay kapsamında Enstitümüz Kalite Değerlendirme ve Gıda Bölümü araştırmacılarından Gıda Yüksek Mühendisi Oğuz ACAR; "Turkish Efforts and Experiences on Food Losses And Waste" isimli sunumunda ülkemizdeki gıda kaybı ve israfı hakkında genel bir değerlendirme yaparak ülkemizin bu konudaki çabaları ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.