T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ülkesel Proje Toplantısı 4-5 Nisan 2017 Tarihlerinde Gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 10.04.2017

"Kısıtlı Su Koşullarında Su Tasarrufu Sağlayan Sulama Yöntemlerine Göre Bitki Sulama Programlarının Oluşturulması Ülkesel Proje" Toplantısı 4-5 Nisan 2017 Tarihlerinde Enstitümüzde gerçekleştirildi.

 TAGEM, 10. Kalkınma Planındaki "Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı" altında 2015-2018 dönemi için "Destekleme politikalarının geliştirilmesinde bölgesel su kısıtı ve çevrenin korunması unsurlarının göz önüne alınması" politikaları ve uygulamalarında sorumlu ve ilgili kuruluş olarak yer almıştır.

Sınırlı olan su kaynaklarının tasarrufu ve verimliliğinin artırılması için geliştirilebilecek tüm yöntemlerin değerlendirilmesi amacıyla bu eylem altında  "Kısıtlı Su koşullarında Su Tasarrufu Sağlayan Sulama Yöntemlerine Göre Bitki Sulama Programlarının Oluşturulması" ülkesel projesi hazırlanmış olup Ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ürün potansiyelimizde öne çıkan ürünlerle 5 farklı bölgede 8 Araştırma Enstitüsü ile 12 araştırma projesi başlatılmıştır. Çalışılan bitkiler; mısır, soya, pamuk, şekerpancarı, bağ, elma, greyfurt, susam, zeytin. Yonca olup çalışma bölgeleri; GAP, Batı Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu bölgeleridir.

Bunlara ilave olarak Ankara da biber, Mersin de bağ ve yonca, Erzurum da mısır(silajlık), çilek ve İzmir-Menemende domates bitkilerinde bu kapsamda yürütülen araştırma projeleri ülkesel proje altında çalışmalarına devam edilmekte ve yıl içerisinde değerlendirme toplantıları yapılmaktadır.

Bu kapsamda 4-5 Nisan 2017 tarihlerinde Ankara'da Toprak Gübre ve Su Kaynakları MAE Müdürlüğümüz ev sahipliğinde Proje ekibi ve farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya TAGEM Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Bülent SÖNMEZ, Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Çalışma Grup Koordinatörü Şule KÜÇÜKCOŞKUN, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Y. Ersoy YILDIRIM, Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Üstün ŞAHİN, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Prof. Dr. Recep ÇAKIR, Dicle Üniversitesinden Prof. Dr. Öner ÇETİN, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Şerafettin AŞIK ve 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Bilal CEMEK, Doç. Dr. E. Selim KÖKSAL katılım sağlamıştır.

Toprak Gübre ve Su Kaynakları MAE Müdürümüz Dr. Aynur ÖZBAHÇE'nin açılış konuşmasıyla başlayan Ülkesel Proje toplantısı ile mevcut ve yeni başlayacak projelerin değerlendirilmesi ve bu kapsamda ele alınacak yeni projelere ilişkin hangi konularda çalışmaların yapılması gerektiği 2 gün boyunca tartışılarak karara bağlanmıştır.